Greek Brand New

Κατερίνα Γρηγοροπούλου

Γνωρίζοντας τη δημιουργό πίσω από το concept brand A Future Perfect
και το concept store A Future Perfect & Friends

Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι ανήσυχοι designers που αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο επιχειρηματικό βήμα και να δώσουν στις δημιουργίες τους έναν χώρο με “φυσική” παρουσία. Στην περίπτωση της Κατερίνας Γρηγοροπούλου, αυτό το δύσκολο βήμα ήρθε σχεδόν 5 χρόνια μετά από όταν μας πρωτοσύστησε το A Future Perfect
Το concept brand A Future Perfect ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα από τις αρχιτέκτονες Κατερίνα Γρηγοροπούλου και Εύη Σουγκάρα.  Μετά από συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βραβεύσεις και φιλοξενία προϊόντων του σε τουλάχιστον 50 concept stores, καταστήματα μουσείων και gallery σε ολόκληρη την Ελλάδα άλλα και το εξωτερικό, το brand έκανε πριν από ένα μήνα το επόμενο μεγάλο βήμα: Το πρώτο flagship store με το όνομα A Future Perfect & Friends άνοιξε τις πόρτες του στην καρδιά της αγαπημένης του Αθήνας, στην οδό Πραξιτέλους 23.
Εδώ, θα βρεις τις συλλογές του A Future Perfect, αλλά και ιδιαίτερα αντικείμενα για το σπίτι, διακοσμητικά, ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα και πιο προσωπικά είδη, ελλήνων και ξένων σχεδιαστών και διεθνών brands, όλα επιλεγμένα με το προσωπικό γούστο της Κατερίνας και με γνώμονα την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητά τους. 

Τα αντικείμενα του A Future Perfect

H έμπνευση έρχεται από το Μεσογειακό καλοκαιρι, τα χρώματα, τις υφές, τους χαρακτήρες αλλά και τις ‘σκηνές’ που συναντά κανείς στα ελληνικά νησιά. Αντλούμε επίσης στοιχεία και μορφές από την αρχαιότητα, μεταφράζοντας τας με γραφιστική και γλυπτική γλώσσα, άλλοτε μινιμαλ, άλλοτε πιο πλουσιαή pop. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η δημιουργία αντικειμένων διαχρονικών, που εκφράζουν μια εντοπιότητα και μπορούν να θεωρηθούν αναμνηστικά αλλά ταυτόχρονα μπορούν να σταθούν σε κάθε χώρο και να αγαπηθούν από ένα ευρύ κοινό, όχι μόνο τον επισκέπτη της χώρας αλλά και τον κάτοικο της.
Θεωρούμε ιδιαίτερη επιτυχία ότι τα προιόντα του brand αγοράζονται και το χειμώνα, στην πόλη, στο κατάστημα μας από πολλούς Έλληνες. Μας δείχνει ότι κινούμαστε σωστά και δημιουργούμε, όπως θέλουμε, προιόντα με αισθητική που βρίσκει πολλούς οπαδούς.

Πολλά από τα αντικείμενα έχουν έντονο το art + design στοιχείο αλλά την ίδια στιγμή εξυπηρετούν κάποια χρήση, γεγονός που θεωρώ πως τα κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερα και θελκτικά για να τα αποκτήσει κανείς. Για παράδειγμα, κάτι που μοιάζει με διακοσμητικό στοιχείο ή γλυπτό μπορεί να είναι βάζο / κασπό/ κεροστάτης / καρτοθήκη, φωτιστικό κλπ.

Το “τέλειο” μέλλον

Είναι αρκετά μακριά από την τελειότητα για τον δημιουργό που δραστηριοποιείται εδώ, δυστυχώς, καθώς οι συνθήκες μόνο τον δυσκολεύουν και τον αποτρέπουν. Εκεί, όμως που δε βοηθά το κράτος και οι συνθήκες επιχειρηματικότητας που δημιουργεί, μπορεί να βοηθήσει ο έλληνας καταναλωτής επιλέγοντας να στηρίξει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούς, επιλέγοντας να ψωνίσει για το σπίτι του, την γκαρνταρόμπα του, τα δώρα του από τα μικρά καλόγουστα μαγαζιά που ξεπηδούν σε ολόκληρη τη χώρα αντί για τους διεθνείς κολοσσούς που κατακλύζουν την αγορά. Και όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε λιγότερο και πιο ποιοτικά παρά να στηρίζουμε την οικονομία του mass production και mass consumption που κρύβει πίσω της πολλά δεινά και στρεβλά θέματα.